Dierenwelzijn

Met méér respect voor dieren

Omdat we allemaal houden van (h)eerlijke charcuterie, zet Aoste zich al jaren in voor meer dierenwelzijn. Zo dragen wij als enige charcuteriemerk in België het Beter Leven Keurmerk voor onze kookhammen, in nauwe samenwerking met de Belgische Dierenorganisatie GAIA.  We streven ervoor om deze hoge welzijnsnormen door te trekken naar ons volledige assortiment.

Arrow down purple
Dashed line red
Dashed line red

Wat betekent dierenwelzijn voor Aoste?

Concreet werkt Aoste sinds 2017 hiervoor met Belgische en Nederlandse boeren die het Beter Leven Keurmerk hebben. We doen dat reeds voor al onze kookhammen. Met een sterrensysteem toont de Nederlandse Dierenbescherming aan dat de dieren een beter leven hebben dan in gangbare veehouderijen.

Wat betekent dierenwelzijn voor Aoste?

Concreet werkt Aoste sinds 2017 hiervoor met Belgische en Nederlandse boeren die het certificaat “Beter Leven” hebben. We doen dat reeds voor al onze kookhammen en onze kipfilet. Met een sterrensystem toont de Nederlandse Dierenbescherming aan dat de dieren een beter leven hebben dan in gangbare veehouderijen.

Wat houdt deze garantie eigenlijk in?

Dierenbescherming logo
Pigs on farm

Meer ruimte

De dieren hebben een grotere leefgroep en hebben meer bewegingsruimte en een groter hok dat makkelijker te verdelen is in verschillende gebieden. Van nature delen varkens hun hok naar eigen behoeftes in voor verschillende doeleinden, om te rusten, wroeten, eten en mesten.

Small piglet in hand

Geen castratie

De varkens worden niet langer gecastreerd. Door strengere controles garanderen we dat de smaak van onze producten niet zal veranderen. Stoppen met castreren resulteert niet alleen in beter dierenwelzijn, het heeft bovendien economische voordelen.

Truck driving

Korter transport

Het transport van dieren leidt tot stress, uitputting, uitdroging, verwonding, ziekte en zelfs sterfte. Deze problemen nemen toe naarmate transport langer duurt en de omstandigheden slechter zijn. Daarom is de transportduur voor de dieren naar het slachthuis beperkt tot max. 8 uur.

Dirty pigs

Speelmaterialen

De dieren krijgen afleidingsmaterialen zoals een blok hout, een touw of een koker met stro en krijgen daardoor meer de mogelijkheid om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen. Hiermee worden er hogere welzijnsnormen gerespecteerd.

Wat houdt dit keurmerk in voor kip?

Onder dit keurmerk hebben de kippen voldoende ruimte om alle gedragingen te kunnen uitvoeren en in alle behoeften te voorzien. Hierbij zitten 10 tot 13 kippen (afhankelijk van de hoeveelheid sterren) op één vierkante meter. Enkel langzamer groeiende rassen worden toegestaan onder het Beter Leven Keurmerk dwz dat er geen sprake is van de beruchte ‘plofkip’. Een té snelle groei kan zorgen voor fysieke en gezondheidsproblemen. De duur van het transport wordt korter én beter gemaakt omdat dit de meest stressvolle gebeurtenis is van het kippenleven.

Loslopende kip
Arrow left red

RECYCLEERBARE VERPAKKING

Arrow right red

ZONDER TOEVOEGINGEN

Dashed line red

Ons (h)eerlijk assortiment

Kies je voor béter vlees of geen vlees? Kies bewust. Kies Aoste.

Aoste Stickado Walnoten
Aoste Stickado Pikanto